
  
 

 
 

SUMMARY OF PUBLIC COMMENTS AND DEPARTMENT’S RESPONSE 
& LIST OF CHANGES MADE TO THE FINAL RULE 

_____________________________________________________________ 
 

10-144 CMR Ch. 263; Maine Comprehensive And Limited Environmental 
Laboratory Accreditation Rule (jointly with DEP (06-096 CMR)) 

 
Rule amendments proposed jointly by the Department of Health and Human Services - Maine 
Center for Disease Control and Prevention (Maine CDC) and Maine’s Department of 
Environmental Protection (DEP) were published on October 26, 2022. A public hearing was held on 
November 17, 2022, and was facilitated by Maine’s Board of Environmental Protection (Board) and 
Maine CDC. For the purpose of promulgating this rule, comments from the Board recorded for the 
proceeding are included in this summary document. Written comments were accepted through 
November 28, 2022. The Departments reviewed and considered public comments, which are 
summarized below along with responses explaining whether a change was implemented or not for 
the final adopted rule. 
 
Commenter 

ID Name Affiliation Date Received Comment 
Format 

1 Steven Pelletier, 
Robert Sanford 

Members, Board of Environmental 
Protection 

11/17/2022 Oral 

2 Rebecca 
Labranche  

A & L Laboratory and Granite State 
Analytical Services, LLC 

11/17/2022 Written 

3 Craig Douglas Brunswick and Topsham Water District 11/22/2022 Written 
4 Jim Todaro Alpha Analytical 11/23/2022 Written (x2) 
5 Jacquelyn 

Villinski 
Maine Environmental Laboratory LLC 11/22/2022 Written 

 
 
Commenter 1 noted the shift from ‘shall’ to ‘will’ and asked to have the authority to designate an 
Accreditation Officer clarified. Commenter asked for the purpose of ‘limited’ in the title of the rule. 
Commenter noted the absence of testing related to PFAS specifically and asked whether those types of water 
quality reviews were considered for this rule. Commenter suggested there is ambiguity in the meaning of 
Section 7(A)(3) and expressed concerned that there may be a presumption of deficiency if a lab was not 
accredited. 
Response: In response to this comment, the Department explained to the Board that the shall/will language 
change is a formatting convention for the agency rules, intending to reflect how the Department implements 
the regulations procedurally, and confirmed that the authority to designate an Accreditation Officer exists. 
(22 MRS §567). The Department explained the scope of the rule, which is to regulate testing conducted for 
public water systems compliance and, as such, PFAS testing would be under this umbrella of public water 
systems and waste water systems; and that, for reasons that a lab may be accredited for a small number of 
methods, the use of ‘limited’ in the title is germane to the rule. In response to comments, Section 7 is revised 
to further clarify that it is methods for which a lab is accredited. A a lab may have some methods that are 
fully accredited, while others are provisional, and a lab may lose accreditation for specific methods – all 
while being an “accredited lab. In order to be accredited, the laboratory must have applied for and passed the 
assessment for at least one method and, if the accrediting officer identifies performance deficiencies, then the 
lab would not be accredited for that method. 
 
Commenter 2 supports the majority of proposed rule changes, but does not support adding actual 
mass/volume of sample analyzed to the components of the test reports, stating it is not required or valuable 



 

 
 

for interpreting results for most drinking water methods and that would create an unnecessary burden for 
laboratories and possible confusion for end-users. Commenter 2 recommends that, to consider current 
industry practices, the rule includes the language ‘when appropriate’ to clarify that it only applies to methods 
where it is necessary. Commenter stated, “The addition of this information for methods where it is needed 
would be better served being added to section P. 4. n along with the other reporting requirements and 
included as ‘when appropriate’.” and proposed the following revision to page 47 of the proposed rule:  

The test results with the units of measurement, when appropriate; whether data are calculated on a 
dry weight or an "as received" basis; the reporting or detection limit for each analyte with 
appropriate units of measurement; when appropriate; the actual mass/volume of sample analyzed and 
the counting error for each radiochemistry sample; 

Response: In response to this comment, the proposed addition of actual mass/volume of sample analyzed to 
the list of components required for reports is not included in the adopted rule. The Departments have 
weighed the potential impact of this change on reporting labs and determined that Maine Laboratory 
Accreditation Program will continue to reach out to labs when it is necessary to have this data.  
 
Commenter 3 opposes the proposed change that adds actual mass/volume of sample analyzed to the 
components of the test reports, stating this creates an unnecessary burden for laboratories. Commenter 3 sees 
no value in this change and stated that this information is not required or valuable for interpreting results for 
most drinking water methods.  
Response: In response to this comment, the proposed addition of actual mass/volume of sample analyzed to 
the list of components required for reports is not included in the adopted rule. The Departments have 
weighed the potential impact of this change on reporting labs and determined that Maine Laboratory 
Accreditation Program will continue to reach out to labs when it is necessary to have this data. 
  
Commenter 4 stated that it would be a “huge undertaking” involving “significant” time and costs to 
implement the change proposed to add actual mass/volume of sample analyzed to test reports and that the 
change would result in no value added. Commenter suggested that it may be more useful to indicate in a 
report narrative when less volumes are being used that may elevate reporting levels.  
Response: In response to this comment, the proposed addition of actual mass/volume of sample analyzed to 
the list of components required for reports is not included in the adopted rule. The Departments have 
weighed the potential impact of this change on reporting labs and determined that Maine Laboratory 
Accreditation Program will continue to reach out to labs when it is necessary to have this data. 
 
Commenter 5 asked for the rational for including actual mass/volume of sample analyzed to the laboratory 
report, stating that this will be burdensome and result in an additional expenses for labs. Commenter noted 
that the data is already recorded on bench sheets and note books and asked whether this data will increase the 
value to the client or the Department.  
Response: In response to this comment, the proposed addition of actual mass/volume of sample analyzed to 
the list of components required for reports is not included in the adopted rule. The Departments have 
weighed the potential impact of this change on reporting labs and determined that Maine Laboratory 
Accreditation Program will continue to reach out to labs when it is necessary to have this data. 

 
 

Summary of Changes in Response to Comments and AAG Review 
 
• Removed the proposed addition of actual mass/volume of sample analyzed to the components required 

for test reports. (Section 8 (P)(4).) 
• Non-substantive changes are made to Section 7(A) to clarify that a lab may not be granted accreditation 

for a method in accordance with this rule if the accrediting officer identifies performance deficiencies for 
that method. 

 
 


